Evoluția profesiei de somelier

De-a lungul secolelor, „servitorir sunt şi au fost numeroşi: slujitori, slujitori şi sclavi pe vremea egiptenilor-greco-romani, numiţi „skanjo” pe vremea francilor, apoi majordomii Şi Grands Echansons la vremea respectivă al Domnilor şi Regelui, somelierii schimbului de vinuri au ajuns in Evul Mediu.

Evul Mediu

„Somelierul” este un cuvânt apărut oficial prin ordonanţă in 1318 de regele Filip al V­lea. Pe Iângă Marele Echanson (ofiţer insărcinat cu servirea unei băuturi unui Prinţ sau Rege), de acum inainte vom găsi şi in curţile regale sau domneşti, SOMMELIER, ofiţerul de curte insărcinat cu pregătirea mesei şi pregătirea serviciul. Conform unei tradiţii străvechi, Echanson este cel care toamă băuturi.

La curlea regilor Franţei, această funcţie a fost considerată foarte devreme ca fiind una dintre cele mai nobile funcţii, rezervată oamenilor de incredere neapărat din nobilime, gardieni ai Tradiţiei.

Serviciul de vin şi apă către domn este o adevărată ceremonie. fn cartea .Starea casei ducelui Carol de Burgundia cunoscut sub numele de „Hardy”, Olivier de la Marche, prezintă pe indelete in ce constă serviciul de vin şi apă.

„In calitate de chelner, functia lui nu este doar să anunţe bucătăriile despre bucatele pe care stăpănul său vrea să le aibă . masă, ci să organizeze serviciul gutii spre satisfacţia sa. Serviciul de vin este asigurat de pahamicul care, in specia, amestecă vinul cu apă, pe gustul prinţului. Serviciul este reglementat de majordom ca un adevărat balet, unde fiecare fşi are rangul, locul şi funcţia.

Şi după majordom se plimbă somelierul majordomului, care trebuie să poarte in măna dreaptă două oale de argint, unde vinul prinţului este pentru unul, şi pentry cealaltă apă. Şi ghiveciul printului trebuie recunoscut de o monedă de unicom atărnată de acest ghiveci cu un lant. Somelierul trebuie să poarte in măna stângă o ceaşcă şi nu mai mult, iar fn această ceaşcă trebuie să stea intinsă pentru a servi apa. Această ceaşcă purtată de somelier esfe folosită pentru a-l testa paharnicul..”

Fiecare obiect urmează deci o cale foarte precisă, fiecare gest este definit. Avem de-a face cu un adevărat ritual, a cărui motiv majore este teama de otrăvire:

După revolutia franceză: 1789

Lucrurile se schimbă după Revoluţia France., odată cu apariţia burgheziei şi naşterea restaurantelor. Insă din secolul al XVIII-lea, apoi in secolul al XIX-lea in timpul Belle Epoque, arta de a servi vinul îşi capătă sensul deplin. Meseria de somelier s-a născut cu adevărall

(Prelucrare după https://www.musee-boissons.com)

Scroll to Top